SERHAT BEŞKAYA (ULUSLARARASI İLİŞKİLER LİSANS BÖLÜMÜ MEZUNU, ADALET BÖLÜMÜ ÖNLİSANS OKUMAKTA – HAYMANA HABER GAZETESİ SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ)
AL AMA ZAM YAPMA
Dikilecek fidanlar dikilmemiş – atılmış, belediyenin borcuna karşılık Haymana’nın arsaları ile mahsuplaşılmış, 33 işçi aldık isimleri, mevkileri sır gibi saklanmış ve en sonunda da yıllardır Haymana Belediyesi tarafından bakılamayan, gelirinin ise hiçbir zaman şeffaf olarak duyurulmadığı hamamlar da ihaleye çıkarılacak! Ne kaldı geriye? Haymana Belediyesi’ne ne iş kaldı veya kalacak? Tarla, arsa satılır itinayla hamamlar kiraya verilir yazısı asıp kapatalım belediyeyi gitsin o zaman.
Hamamlar gidiyor, cezaevi kapandı, mezarlığı da Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devrettik. Pazar yerimiz de Büyükşehirden. Belediyeye ait borçlarımız da Cumhurbaşkanı tarafından silindi.Peki bu saydıklarım Haymana Belediyesine bir yük ise ve belediyemiz bu yüklerden kurtuluyorsa birer birer, karşılığında ne kazandık Haymanalı olarak? Göç büyük. Ekonomik daralma hergün artıyor ilçemizde. İş yeri kapanan esnaflara 1.000 TL nakdi destek sağladık mı Haymana Belediyesi olarak? Ben duymadım, onlar da gıda kolisi haricinde herhangi bir desteği sosyal medyada paylaşmadılar. Esnafına 1.000 TL dağıtan birçok belediye var, hem de o belediyelerin termal su gibi bir nimeti veya geliri yok. Geçen günler de soğan dağıttı Haymana Belediyesi. Arabası olan dar gelirli vatandaşlar bagajlarına yükledi, götürdü. Gerçek ihtiyaç sahiplerinin bir kısmı haberdar olabildi. Çünkü bagajlar genişti soğan yetmedi. Bu gözler ihtiyaç sahiplerine dağıtılan soğanları taksi tutup evine götüreni bile gördü. Kimsesizlere veya ihtiyaç sahiplerine gösterilen hassasiyeti siz düşünün.
Haymana Belediyesi batan bir gemi gibi adeta. Hani filmlerde gemi batıyor diye yükleri denize atarlar ya, hemen batmayalım diye, işte öyle. Rotası bile belli değil, kimler gemide ne görev yapıyor o hiç belli değil. Profesyonel 14 Makam Şöförümüz belediyede hangi alanlara yerleştirildi? O kadar şöför aldık da şu yollardaki çukurları hadi 10 tanesi görmedi, geriye kalan dördü duymuyor mu? Belli ki Haymana’da araç sürmüyor şöförlerimiz, çünkü Medrese Mahallesi Yavuz Sultan Sokak’tan arabayı bırakın insan bile geçemiyor.
Son bilgilere göre Hamamlar ihaleye çıkarılacak, Medrese ve Seyran Hamamları. Umutluyum. Hamamlarımız ihaleye çıkarılsın. Kim alırsa alsın Haymana Belediyesi’nden daha fazla özen göstereceğine inanıyorum. Zaten belediye bu işleri başarabilseydi bugün kiralama söz konusu olmazdı, emin olun. Haymana nasıl battı? Nasıl bitti? Adım adım izledik, izliyoruz, izleyeceğiz.
İşten çıkarılacak hemşehrilerimizin de Allah yardımcısı olsun. Şanslı ve işten çıkarılmayacak olan yüzde 50’den olmalarını diliyorum. Bu arada Haymana Belediyesi, kiracıdan daha hijyenik ve konforlu hizmet sunmasını da istiyor. Teşekkürler Haymana’yı düşündüğünüz için, minnettarız. Benim tavsiyem kiracıyla yapılacak sözleşmeye maaş alamayan personelin içeride kalan maaşı varsa ödensin şeklinde bir madde eklenmesi yönünde olacaktır. Ne eklesek kâr.
Belediye başkanımız hamamlar konusunda özel sektörün rekabetçi gücünden faydalanmak istediğini belirtti. Ama sözleşmede de kaplıca ücretinin değişmemesi şartını ekleyeceğini de belirtti. Kaplıca ücretini belediye belirlerse özel sektörün rekabetçi gücünden değil, özel sektörün “Ben bakamıyorum bu işlere, siz bakın” gücünden faydalanırız. Özel sektöre fiyat müdahalesi çok alışılmış bir hareket değil. Al ama, zam yapma diyeceğiz. Düşünsenize mesela bir pastane kiralayacaksınız, dükkan sahibi size diyor ki kardeşim pastayı şu fiyattan fazlaya satmayacaksın. Siz o pastaneyi alır mısınız? Una zaman gelecek, suya zam gelecek ama fiyat artmayacak. Şaşırmaz mısınız? Dükkanı alacaksınız masraf yapacaksınız ama fiyat artmayacak? Bu model bir sözleşmeyle Türkiye’de örnek ilçe olabiliriz.
Son temennimiz, Allah bizlere Kütahya’daki gibi “Hamamda kapasite düşürülmesinden dolayı yüzde 66 oranında zam yapan hamam işletmecilerinin, giderleri karşılayabilmek amacıyla zam kararı aldığı konuşuluyor.” gibi bir haber yazdırmasın.