KIRKAMBAR
Çağrımdır!
Enver Yurtdaş, “Geçmişiyle Buluşan Haymana”(*) adlı kitabını geçtiğimiz aylarda zevkle okumuştum. Daha önceden Halil İbrahim Uçak’ın “Tarih İçinde Haymana”(**) kitabı bir İLK / ÖNDER kaynaktı. Yine büyük bir ilgiyle okumuş, tanıtımını yapmıştım. Sırada Haymana Belediyesi, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nün işbirliğiyle Haymana’nın Kurtuluşu Günü 12 Eylül’de sonlanan önce ulusal sonra uluslararası olarak düzenlenen “Sakarya Meydan Muharebesi ve Haymana Sempozyumu”nun(***) bildirilerinin yer aldığı 6 kitap okunmayı bekliyor.
Bilmem Haymanalıların evlerinde bu kitaplardan biri ya da birkaçı var mı? Varsa, okudular mı?
*****
Enver Yurtdaş’ın kitabı, kaç adet bastı bilmiyorum. Ne kadar yaygın dağıtıldı ve okundu onu da bilmiyorum. Bildiğim bir şey var: Haymana denince yalnızca Kürt kimliği öne çıkıyor. Eşimle nişanlanınca bana da sormuşlardı:”Nişanlın Kürt mü?” diye. Ben de “Kürt olsa ne olmasa ne? Seçimimin kâhyası mısınız? Kürtle de evlenirim, Türkle de evlenirim. Öyle Haymana’yı tanıyıp bilmeden konuşmayın. Haymana, Türkiye’nin birebir küçük örneği. Tatarı, Türkü, Çerkezi, Boşnağı, Gürcüsü, Kürdü, Lazı…ile bir şirin ilçe. 80’e kadar Haymana’daki oy dağılımına bakıp, Türkiye’nin oy dağılımı bulunurmuş!” diye yanıtlamıştım. Ama ne yazık ki, bir türlü inandırıcı olamamıştım. Hâlâ inanmayanlar vardır.
*****
Eşimin de yaşadığı ilginç bir olayı anlatayım izninizle. Öğrencilik, öğretmenlik ve sendika yıllarında eşimin kaşına-gözüne bakarak “Sen Kürtsün bacım!” diyen çok olmuş. Hatta biri şöyle bir deney yapmış. Bir gün arkasından Kürtçe seslenmiş. Eşim de Kürtçe bilmediğinden dönüp bakmamış. Arkadaşı o zaman inanmış eşimin Kürt olmadığına…
*****
Yaklaşık 4 aydır eşim Safire Öztürk Aksarı “Haymanalı” adlı köşesinde çocukluğunun mahallesini, Haymanasını anlatıyoryazılarında. Dünyanın dört bir köşesinde mesken tutmuş, ya savrulmuş ya da ekmek derdine düşmüş Haymanalılara ulaşıyor. Her yazısında farklı bir kişiyle buluşmanın hazzını yaşıyor eşim. Ben de bundan çok mutlu oluyorum.
*****
Ama benim ÇAĞRIM şu:Haymana’da doğup büyümüş, sonra çeşitli nedenlerle başka diyarlara göçmüş olsalar bile Tatar, Türk, Çerkez, Boşnak, Gürcü, Kürt, Laz… Haymanalıların yaşantılarını, yaşadıklarını… yazarak paylaşmaları, bu çok kimlikli ve barış içinde yaşayan Haymana’nın zenginliklerini sergilemeleridir.
*****
Haymana ne kadar Tatarsa o kadar Türk, ne kadar Türkse, o kadar Çerkez, ne kadar Çerkezse o kadar Boşnak, ne kadar Boşnaksa o kadar Gürcü, ne kadar Gürcüyse o kadar Kürt, ne kadar Kürtse o kadar Laz, ne kadar Lazsa o kadar Tatardır…
*****
Ben bunu bilir, bunu söylerim… Çağrım budur! Saygılarımla…
__________
*Enver Yurtdaş, Geçmişiyle Buluşan Haymana, Haymana Belediyesi Kültür Yayınları No:1, Ankara, Birinci Basım; 2018, 320 sayfa.
**Halil İbrahim Uçak, Tarih İçinde Haymana,Haymanalılar Yardımlaşma ve Tanışma Derneği Yayını, Ankara, Birinci Basım: 1985, 320 sayfa.
***Yayına Hazırlayanlar: Timuçin F. Ertan-Kadri Unat, Sakarya Meydan Muharebesi ve Haymana Sempozyumu, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yayını No: 55, Ankara, 2017, 340 sayfa.
Mutahhar Aksarı
muaksari@yahoo.com