Halil Balcı döneminden itibaren incelediğimiz Haymana analizinde gelinen noktada ilçemiz Haymana’da hizmet anlayışının neredeyse sıfıra inmiş olduğunu gözlemledik. Geçmişten günümüze yapılan eserlerin incelemesini ve Haymana’nın bugün hangi eserlerle yola devam ettiğini yüzeysel bir şekilde okurumuzla buluşturuyoruz.(ÖZEL YÜZEYSEL HABER)
1934 doğumlu Halil Balcı, 1964 yılında belediye başkanı seçildi.68’de tekrar seçilerek 1973’e kadar görevini sürdürdü. 2 döneminde zamanın kısıtlı imkanlarıyla Kaplıca Cimcime Otel, parklarımız, kanalizasyon ve Başdeğirmen’den su getirme çalışmalarıyla eserlerini günümüze ulaştırdı ve ilçemizin altın eserlerinin temellerini attı. Devamında Hüseyin Gökşen ihtilal dönemine denk gelen başkanlığını Kaymakam Lütfi Yiğenoğlu’na devretti. Başkanlık, ordan da Vehbi Avuç’un kaymakamlığı ile birlikte belediye başkanlığını da yürütmesi üzerine devroldu.
Namal Dönemi: 1949, Haymana doğumlu Mustafa Namal, 1984 yılında ilçemiz belediye başkanlığına seçildi.2 dönem üst üste seçilen Namal, bir dönem ara vererek tekrar 3. dönem seçilerek, 3 dönem belediye başkanlığı yaptı. 2 kaplıca, 2 otel, postahane, 2 park, yeni belediye binası,sanayi, toplu konutlar, ticaret borsası, ticaret odası, alt yapı, hükümet konağı, PTT binası, emniyet binası gibi sayısız hizmetleri Haymana’ya Mustafa Namal kazandırdı.
Disiplinli Dönem Adacı: Başkan Namal’ın ardından görevi devralan Bünyamin Adacı’nın hizmetlerine baktığımızda Çağ etaplarıyla Haymana’ya birçok turistin gelmesinde etken bir belediye başkanı olması, görevde olduğu sürece belediyenin borçlarını ödemesi onu çalışkan bir belediye başkanı olarak görmemize olanak veriyor.Konutların yapımında ve tokinin Haymana’ya kazandırılmasında çok çalıştı.
Buraya kadar geçmiş başkanların saydığımız eserleri hala Haymana’da görebileceğimiz yerlerde o zamanın tarihleri ile bize bakıyor.
Hacı Aysu Dönemi: 1965 doğumlu Hacı Aysu 2002-2009 Ak Parti İlçe Başkanlığı görevinde bulundu.Ak Parti’nin Haymana kurucu üyelerinden olan Aysu, 2009 seçimlerinde belediye başkanı seçildi. Hacı Aysu ile birlikte Haymana turizm alanında çığır açtı.Tüm ilçenin yatak sayısı yükseltildi. Kaplıcalar yenilendi. Hijyene verilen önem arttı. İç Anadolu’nun en büyük oteli Grannos Termal Oteli, Haymana’ya Aysu döneminde kazandırıldı. Onlarca vatandaşımız istihdam edildi. Kültür merkezi, Adliye binası,her mahalleye çocuk parkı, yurtlar, kaldırımlar gibi birçok eser Hacı Aysu döneminde yine Haymana’ya kazandırıldı. Sırçasaray sulama barajı, yüzme havuzu,yeni TMO ofis binası, Meslek Yüksek Okulu gibi ilçemizi ileriye taşıyan hizmetler Aysu döneminde yapıldı.
Özdemir Turgut:Günümüzde ise Haymana’ya yapılan hizmetler geçmişe göre neredeyse duraklama dönemine gelmiş bulunmakta. Bugün yapılan hizmetler eskisi gibi artık belediye kaynakları ile yapılmıyor.Artık Haymana’da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleri etrafımızı donatmış durumda. Pazar yeri , mezarlık, taziye evi ASKİ’nin yeni hattı,su deposu, EGO hizmeti, gelen doğalgaz, sosyal konut projesi, dikilen büyükşehir belediyesi’nin fidanları tamamen Haymana Belediyesi bünyesinden ayrı etkenler ile Haymana’ya gelmiş bulunmakta.1955 doğumlu Özdemir Turgut’un döneminde malesef kaplıca sezonu daralmış, yollar hiç olmadığı kadar vatandaşı bunaltmış göç ise en büyük artışa şahit olmuştur. Belediye hizmeti olarak ise Özdemir Turgut, şifalı suya bilgisayar sayacı eklemek ve Medrese Mahallesi’nde yapılan umumi tuvalet ile Haymana Belediyesi’nin en düşük seyirde hizmet anlayışını sergilediği döneminde karşımıza çıkıyor.İşçi alımı, işçi maaşlarının ödenmemesi ile de sık sık ön plana çıkan Başkan Turgut, son zamanlarda Medrese Mahallesi’nde 10 basamaklı bir merdiven açılışında İlçe Başkanı ile bulunup kayıtlara geçmişti. Son seçimden bu yana biten 1 yıl sonunda ise Belediye Başkanlığının hizmet anlayışında sınıfta kaldığını gözlemliyoruz.