İlçemiz Haymana’da, ülkemizde eşine çok sık rastlanmayan ve belli dönemde çiçek açan bir bitki türü, Haymana Muhtarlar Dernek Başkanı, Medrese Mahallesi muhtarı Abdülkadir Beşkaya tarafından fotoğraflandı.
Paeonia peregrina!
Paeonia Peregrina, olduğunu öğrendiğimiz bu eşsiz bitki, şakayık, ayı gülü ve dağ gülü olarak da kaynaklarda kendini tanımlamakta. Kök olarak yumru bir yapıyla büyüleyici güzelliğe sahip olan bitkinin, taç yapraklarıyla lale türlerine de benzer özellikler taşıması dikkat çekti!
Verilere göre 2014 ve 2017 yıllarında doğayı korumayı ve keşfetmeyi seven bir grup tarafından da Haymana’da fotoğraflanmış şakayık türü bitki için bazı kaynaklar Haymana’nın doğasına aykırı bir şekilde yetişmiş olabileceğinin altına çiziyor.
“Korumaya alınıp, araştırılsın!”
Haymana Medrese Mahallesi’nde küçük bir ormanlık alanda görüntülenen bu tür için Muhtarlar Dernek Başkanı Abdülkadir Beşkaya, “ Bitkiyi gördüğümde bana hiç yabancı gelmedi. 50 yıllık bir Haymana geçmişi olduğunu çocukluğumdan beri iyi biliyorum. Tabi kendisini uzun yıllar göstermemişti. Tekrar görünce mutlu oldum. Başka hiçbir yerde eşine ve benzerine rastlamadım. Belki de bizler Haymanalılar olarak koruyup araştırılmasını isteyerek gerekli mercilere ulaşmasını sağlamalıyız. Kaynaklar familyasını gösteriyor ama özel olarak bu türü sadece Haymana’da.Nadir görülen bu güzel çiçeğe sahip çıkalım,araştıralım.” ifadelerini kullandı.
Beşkaya, “Yapraklarının üç yaprakçıklı, her yaprakçığın da üç ve ikincil yaprakçıklara sahip olmasından dolayı diğer türlerinden ayrı olan bu bitkinin, Haymana’daki bilirkişiler ve yetkililer tarafından araştırılıp, nadir görüldüğü için incelenmesi ve korunması, Haymanamız için güzel bir kazanım olabilir.2016 Antalya Fuarında sembol olarak bir çiçek seçildi, şakayık. Sadece renk bakımından farklı olan bu bitkiyi bizler de sembolümüz haline getirebiliriz.Çok özel bir türse koruma altına da alabiliriz. Yeter ki toprağımızda can bulan her değerimize sahip çıkalım, yaşatalım ve araştıralım.Haymana kazansın.” dedi.
Sapları 20 cm’e erişebilen, 30-70 cm boyuna ulaşabilen bu bitki türünün çiçeklenme dönemi ise araştırmalara göre Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşiyor.