Haymana Haber | Haymana Haberleri | Haymana Gazetesi | Haymana Son Dakika

KIRKAMBAR-HAYMANA BELEDİYE BAŞKANLARI

KIRKAMBAR-HAYMANA BELEDİYE BAŞKANLARI
21 Mart 2021 - 19:23 'de eklendi ve 979 kez görüntülendi.

Yazar; Mutahhar Aksarı

KIRKAMBAR

Haymana Belediye Başkanları-3

(1885-1960 Yılları Arası)

Mutahhar Aksarı

muaksari@yahoo.com

    Haymana’da görev yapmış Belediye Başkanlarını tanımayı sürdürüyoruz:

Kargalılı Hatipoğlu Sarı Mahmut Efendi: Hicri 1285 (1862) yılında

Haymana’nın Kargalı köyünde doğdu. Medrese tahsilini Ayaş ve Sivrihisar’da tamamladı. 1898-1902 yılları arasında Haymana Belediye Başkanlığı yaptı. 1926 yılında Kargalı Köyü, kaza olan Polatlı’ya bağlandı. O da Polatlı’nın ilk Belediye Başkanı Dede Hulusi (Ünlü)’den sonra bir süre Polatlı Belediye Başkanlığı yaptı. 1933’teKargalı’da öldü. (s.236)

Hoca Mustafa Efendi (Danışkan): Ankara’nın yerlilerindendir. Aile ismi, yani

lakap ve şöhreti Molla Yusufoğulları’dır. Hicri 1277 (1861) yılında Ankara’da doğdu. Ankara’da medrese tahsili yaptı, Haymana’ya hoca olarak geldi ve burada yerleşti. Çocuklarından aldığımız ve Ankara Vilayet Salnamesi’ndeki bilgiler bize Hoca Mustafa Efendi’nin, Haymana’da Fahri Daldaloğlu’ndan sonra en uzun süreli (1902-1918 yılları arasında aralıksız 16 yıl) Belediye Başkanlığı yaptığı bilinmektedir. 8.2.1936 tarihinde Danışkan soyadını almış, 8 Eylül 1937 tarihinde Haymana’da hayata gözlerini kapatmış. (s.238)

Çulluların Ali Efendi (Gürkan): Hicri 1271’de Sivrihisar ilçesinde doğdu.

Çullu lâkabı kendisine kayınpederi terzi Ahmet Bey’den dolayı verilmiştir. Terzi Ahmet Bey, Sivrihisar’ın tanınmış terzilerindendir. Ama giyimine pek dikkat etmez. Esnaf arkadaşları onun bu hali karşısında takılırlarmış. “Ahmet Bey, neden çulsuzlar gibi dolaşırsın” derlermiş. Bundan dolayı adı Çullu Ahmet olarak anılagelmiş. Damadı Ali Efendi de kayınpederinin lâkabıyla çağrılırmış. 1895 yılında Sivrihisar’dan Haymana’ya göç etmiş.

   Haymana’da İttihat Terakki Partisi’nde görev alan Ali Tevfik Efendi, Milli Mücadele’nin başlangıcından itibaren Mustafa Kemal safında yer almış. 1919 yılı başlarında Belediye Başkanlığına seçildiği günlerde, Ermeni tehcir olayından sorumlu görülerek, padişah yanlısı Ankara Valisi ve Haymana’daki Hürriyet İtilaf’çıların şikayetleriyle, aralarında Haymana eski Kaymakamı Rıfat Bey, Belediye Tabibi Abdullah, Müftü Ahmet Vehbi Bey’le birlikte tutuklandı. Daha sonra serbest bırakıldı. Haymana’ya tekrar dönüşünde yine Milli Mücadele için çalışmaya devam etti. Kuvayı Milliyecilerin yanında yer aldı. Maddi durumu iyi olduğu için, Müftü Ahmet Vehbi Bey’le birlikte yardım topladı, Haymana Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurulmasına yardım etti. 27 Aralık 1919’da, Haymana Belediye Başkanı olarak Atatürk’ü karşılamaya giden 100 atlı arasında yer aldı. Sakarya Meydan Savaşı’nın en ateşli günlerinde görevini sürdürmeye çalıştı. 1919-1923 yılları arasında Haymana Belediye Başkanlığı yapan Ali Tevfik Efendi, Büyük Önder Atatürk’ün emriyle Anadolu tüccarlarını temsilen, 1. İzmir İktisat Kongresi’ne katıldı. 8 Ağustos 1941’de Haymana’da öldü.(s.126-128)

Devam edeceğim…

KAYNAK:

* Halil İbrahim Uçak, “Tarih İçinde Haymana, Haymanalılar Yardımlaşma ve Tanışma Derneği, Yayın No:1, 1986, Ankara, 320 sayfa.

 

Mutahhar Aksarı

muaksari@yahoo.com

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER